tisdag 30 april 2019

Stämjärnet i min hand

Hej!

Äntligen börjar det likna den skål jag vill framställa! Började i morse med att markera bottenplattan. Högg med stämjärnet så spånen flög i lokalen. Med botten uppåt och i takt med att materialet blev tunnare ändrades ljudet i den "resonanslåda" som blev mellan skålen och hyvelbänken. Häftigt!

De gamla hantverkarna kunde förmodligen lyssna sig fram till när skålar och träskor var tillräckligt tjocka. De hade nog inte stått i timmar med stämjärnet utan tagit fram yxan. De var proffs!


Efter flitiga timmar blev väggarna tunnare och jag arbetade med lättare tag längs med långsidorna. Så småningom övergick jag till att raspa och forma min skål. Den mjuka furen vill gärna flisa sig. Det gäller att raspa längs med fibrerna. Funderar över hur jag ska dekorera skålen. Några små detaljer som påminner om dess ursprung. Nöjd med dagen går jag hem för att vila Valborg!

/Pyvve

måndag 29 april 2019

Tredje skålen

Hej!

Det är så härligt att arbeta med stämjärn och skölp! Var bara tvungen att framställa ytterligare en skål. Eller fat kanske det blir. Takbjälken från Sonens torp väntade på att förvandlas till något vackert. Har huggit bort allt som är helt oanvändbart och grovkapat med bandsågen.

En bild finns där inne i mitt huvud. Ett långt fat. Långsluttande kanter. Inte för tjocka väggar. Fylld med små röda äpplen. Fatet ska inte vara perfekt. Det ska skvallra om sitt ursprung som takbjälke. Några små hål efter smidda spikar. Några kvistar. Det blir en utmaning.

Börjar med en enkel skiss och en måttskiss över skålsidan. Skriver ner en arbetsbeskrivning och tillverkar en mall i kartong. Plockar ihop behövliga verktyg och kaffetermos. Sedan är det dags att gå till Hobbylokalen och börja arbeta.

Med hjälp av mall och linjal markeras mitten och första ovalen som ska huggas ut. Skölpens egg är vass och det är ljuvligt att hugga fram skålformen ur detta 1800-talsträd. Kvisten är verkligen hård. Jag använder ett brett, mycket vasst stämjärn för att försiktigt hugga mig ner i kvisten. Vill inte riskera eggen på skölpen som förmodligen är svårare att slipa upp igen. Det luktar starkt av kåda när jag hugger i kvisten. Den är hård som glas. Det skvätter små bitar i hela lokalen. En landar i håret. Betyder det tur månntro?

Markerar en större oval. Hugger vidare. Markerar en ny oval och hugger vidare. När jag närmar mig kortsidorna måste jag välja hur "fören" och " aktern" ska se ut. Jo, skålen ser mest ut som en båt just nu. Min "bild" har en smal, smäcker "för". Min skiss har handtag. Jag väljer "min bild". Varför ritade jag en skål med handtag på min skiss? För att träskålar i slöjden brukar ha det? Det var ju aldrig så "min bild" såg ut.

Med hjälp av profiler som låg i lådan under hyvelbänken markeras fören och aktern som min idébild. Jag är nöjd. Hugger försiktigt fram spetsarna. Den gamla furen får lätt torrsprickor. Vill inte ta onödiga risker.


Övergår till att arbeta med sickel och skedkniv, avslutar med slippapper. Kvisten gör motstånd. Det luktar kåda. Återvänder till Hobbylokalen och formar ytterkanterna med hjälp av bandsågen. Nu ser den ännu mer ut som en båt! Börjar hugga rent botten med stämjärnet. Båten övergår till att likna en skål. Äntligen närmar den sig min idébild 😃!

/Pyvve


torsdag 25 april 2019

Utmaning med fogar

Hej!

Jag gillar sockerlåds-fogar. Och laxstjärts-fogar. De är rent ljuvliga och kan förgylla den enklaste låda. Tänkte att de är väl inte så svåra att tillverka. Om man är noggrann.

Den första biten vill inte vara med på bild. Är lite gles mellan tapparna 😁.
Insåg snart att jag måste börja med den allra enklaste. Efter flera timmar och mycket justering fick jag till en 1:1-fog. Efter ännu fler timmar fick jag till en 3:2-fog. Inser att det är både pilligt och tålamodsprövande att få till en låda med fogar på fyra !! sidor.



Efter ytterligare provbitar testar jag en ny taktik. Utmaningen ligger i streckens placering och var, med hänsyn till strecket, man sågar. Mitt i, vänster om eller höger om. Utan att tappa riktningen. Efter lite fix med täljkniven kändes det riktigt bra.


Nästan på plats från ena hållet. Lite kvar på andra sidan. Avvaktar till morgondagen med det sista. Detta kanske blir min första godkända fog.

/Pyvve

tisdag 23 april 2019

Dockklänning i blå toner

Hej!

En helkväll med symaskinen! Härligt! Idén kom direkt när jag såg att lapptäcksteknik ingick i workshopsen denna delkurs. Första skisserna gjordes då. Sedan har det varit annat mer viktigt. Men nu, ikväll, började jag processen att rita mönster och välja tyg.




 Har grunnat en del på hur jag skulle få till jämna, fina "kilar" och den matematiska hjärnhalvan har arbetat för högtryck. Valde ändå den enkla vägen. Att vika på mitten, på mitten, på mitten. Som när man klipper snöstjärnor. Det fungerade alldeles utmärkt.





Två bomullstyger i blått och vitt. Härligt mjuka. Fransar sig inte. Behöver inte fållas. Återbruk. Känns bra. Känns bäst.

  
Jag började med kilen som ska vara mitt fram. Den vackra blomrankan ska fånga blicken och förstärka mönsterkompositionen. Jag valde därför att göra den bredare än övriga kilar.



 

På var sida om mittdelen syddes en blå kil enligt mönstret. Jag valde att vika mönstret och markera för varje del. Man kan också klippa isär mönstret och använda dessa som mönsterdelar.

För att "gömma" fållarna och göra klänningen mer bekväm kommer jag att fodra den med ett mjukt bomullstyg. Har inte bestämt ännu hur halsringningen ska bli. Kompositionen får avgöra det.

/Pyvve

söndag 21 april 2019

Lite sytt i alla fall

Hej!

Med feber får hjärnan lägre varvtal. Med feber vill inte hjärnan vara kreativ. Har i alla fall sytt färdigt tröja och tights till yngsta barnbarnet 3 år. Mönster? Ritat av kläder som var lite för stora, så finns det att växa i.

Lilla E blev väldigt förtjust "Åååååh Tomtar! Dom vill jag ha!" Mormorshjärtat svämmar över av lycka 😍. Hoppas på lägre (kropps-)temperatur och mer kreativitet i morgon.

/Pyvve

onsdag 17 april 2019

Komplettering nitning färdig

I går tog jag ”tjuren vid hornen” och påbörjade nitningskompletteringen. Hade ju inte känts så angeläget men några av kursarna skulle var i metallsalen och vi sporrade varandra.

”Någon” hade förberett och tagit fram verktyg och nitar. Toppen! Vi sågade till våra plattjärn och började borra. Var noga med att välja borr för metall och inte trä. Kände på toppen av borren för att vara riktigt säkra på vår sak.

De flesta skulle komplettera med en kullrig och en försänkt nit så vi arbetade på, jämförde, kände på varandras nitar, gav uppmuntrande kommentarer.

Att borra hål i järn kan vara både slitsamt och påfrestande, speciellt om borret är slött. Starkaste kursaren tog i så borret gick av. Så maktlösa vi kände oss. Fanns det fler borr av rätt storlek?

Med nytt mod och tre! nya vassa borrar gav vi oss i kast med det hela. Hittade lådan med nitstampar. Vred och vände och hittade storleken för niten. Det fanns några 3:or som vi behövde. Mätte noga med skjutmåttet och knipsade av nitarna lagom långa (det finns en regel för detta, så den följde vi). Ett idogt hamrande hördes i salen och koncentrationen var hög. Trots noggranna mätningar böjde sig några nitar och resultatet blev inte som förväntat. Borra nytt hål. Knipsa ny nit (kortare än den förra). Hamra. Känna. Jämföra.

Framåt eftermiddagen kändes det bättre. Nitningarna blev snyggare. Ingen vet vad vi gjorde annorlunda. Det bara blev ett bättre resultat. Kan det vara den berömda ”erfarenheten” som börjar spira? Den kullriga niten blev ju riktigt snygg. Jag hoppas få den godkänd.

För att få en jämn och snygg försänkning till den försänkta nitningen används en brotsch. Sakta och bara några varv i taget så inte försänkningen blir för djup. Måttade och kände. Borrade lite till. Måttade och kände. Nöjd. När brotschen gått laget runt var den utsliten och slö.

Idag hade vi hoppats på en ny och vass brotsch. Men det fanns ingen, så vi använde istället ett större borr. Fördjupningarna fick olika form. Den brotschade var cirkulär medan den borrade var vågig. Vi hittade snygga försänkta nitar i mässing och äntligen! blev nitningen så där slät och fin som jag hoppats på. Fem försök och två blev godkända.

PS. Första bilden är en kullrig nit och en pop-nit från tidigare tillfälle som ingick i första delkursen.

/Pyvve

måndag 15 april 2019

Sickel inuti å utepå

Hej!

Efter en heldag med instruktion och användning av slöjdsalens maskiner (bandsåg, pelarborrmaskin, slipskiva, justersåg samt plan- och rikthyvel) var det härligt att komma hem och få lyssna till fågelkvitter och pyssla med lite smått.

Sickeln har visat sig vara ett användbart verktyg efter täljning och före slipning. Har ägnat en god stund åt att sickla och slipa både inuti (skålen) och utanpå (sleven). Känner att det är dags att ta med dem för uppvisning i morgon. PS De är inte färdiga ännu. Det är självaste arbetet med sickeln som kan visas.

/Pyvve

Skål är sicklad och slev täljd.
Skål är slipad och slev sicklad.

söndag 14 april 2019

Tacka vet jag tråckling

Hej!

Minns att detta med tråckling bara kändes onödigt och tog extra tid i skolslöjden. Nu säger jag "tack och lov för tråcklingen!". Ska det bli bra så krävs tråckling och noggrannhet. Och det är vad som behövs för att få hörnen snygga och cirklarna på plats.

Jag känner efter en handfull cirklar att det är lättare att klippa ut 3/4 av en cirkel plus sömsmån (se bild 1). Gör ett litet jack från pilen till cirkelns mitt. Forma cirkelns ytterkant exempelvis med strykjärn och tråckla runt. På bild 2 syns det var cirkeln ska placeras. Nu är det noga att det lilla jacket som klipptes på första bilden öppnas och läggs exakt i hörnet vid pennans spets på bild 3. Tråckla i markeringen som visar var sömmen ska sys senare. Sömsmånen är lika bred som jacket och sömmen ska sys exakt så att rutornas hörn ligger mot varandra.

Knappnålarnas huvud (bild 5 och 6) är i mitten av cirkeln OCH där hörnen möts i cirkelns mitt. På 7:e bilden är sömmarna tråcklade och allt ser ut att vara på rätt plats. Nu är det dags att sy sömmen. Bygg på med resten av rutorna bort till nästa hörn (bild 8) och montera ytterligare en cirkel.

 /Pyvve

fredag 12 april 2019

En bit takbjälke


En bit takbjälke från sonens hus får bli min nästa skål. Huset är byggt runt 1930 och trädet borde varit planterat andra halvan av 1800-talet. Skulle tro att det är fur. Och det är med vördnad jag sätter träklumpen i bandsågen och får ut några skapliga bitar att gröpa ur.

En skiva med årsringarna sparades så sonen kan läsa dem och fundera över trädets ålder (dendrokronologi).

Efter så många år var träet kruttorrt och verkligen hårt att gröpa ur. Men efter förra skålens erfarenhet vet jag nu att jag kan slå hårt och bestämt tvärs över fibrerna och ska vara lite mer försiktig längs med fibrerna. Med några olika stämjärn (äger ingen skölp… ännu 😊 ) arbetade jag mig ner i träet och fick fram en skålform jag var nöjd med.

Förra skålen slipades med sandpapper, vilket blev väldigt bra. Men denna ska bearbetas med sickel. (Ja, ni vet ju varför 👀 ) så jag skrapade med sickeln åt alla håll och vände och vred på den innan jag såg att det faktiskt gav resultat. Efter en god stunds skrapande kändes den nästan som en nyvunnen vän. Jag började gilla min sickel. Inte nog med att den ger en hyfsat slät yta, med sina runda former ser jag lättare hur rundningen blir i skålen. Det kan annars vara lite förvirrande när träets ådringar ger synvillor.

Under ett antal timmar i mitt inre läranderum har processens dialog snurrat många varv och jag känner mig verkligen som att jag har bättre kontroll över både verktyg och material.

”Någon” föreslog igår att vi skulle kombinera träskålen med exempelvis textil. Min fantasi sträcker sig just nu inte längre än till att lägga en duk i botten av skålen. Känns inte så kreativt. Får ta mig en tur ut i cyberrymden och hämta lite inspiration.

/Pyvve


måndag 8 april 2019

Ruta, intill ruta, intill....


Hej! Dagen har gått i rutornas tecken. Monteringen av rutor till min qviltade duk har påbörjats. Rutorna sys genom att lägga två kvadrater (enligt mall så de blir exakt lika stora) räta mot räta (bild 2). Fålla hela varvet runt. Skär eller klipp båda diagonalerna (bild 3). Vips har man fyra exakt likadana rutor.

Jag började med att sy ett innervarv av fyra rutor (bild 7-8). Rundeln är fastsydd med små kaststygn. Nästa varv börjar med att man syr ihop två rutor som sys på ena kanten (bild 11). I varje hörn fogas en rundel in (bild 12). Sy ihop tre rutor i rad och sy fast dem på andra kanten. Sy ytterligare tre rutor i rad och sy fast dem på tredje kanten. Slutligen sys fyra rutor ihop och sys mot fjärde kanten. Nu är första varvet klart (bild 13). Pressa sömsmånerna åt olika håll (bild 14) så det inte blir knölar där sömmarna möts.

Rundeln är tillklippt efter en mall av kartong. Mallen sys tillfälligt in i tygrundeln (bild 6) för att man ska kunna pressa tyget med varmt strykjärn. Rundeln får då en tydlig rund markering som används vid monteringen. När tygrundeln är pressad så pilla ut kartongrundeln.

Rundlarna är riktigt pilliga att montera och kräver stor noggrannhet. Innan jag syr fast dem klipper jag bort (nästan) en kvart av rundeln (måste vara lite sömsmån kvar). Har funderat hela dagen över hur man ska kunna sy fast rundeln med symaskin men inte kommit på någon teknik som fungerar på så små rundlar. Tycker dock att handsömnad är meditativt och har haft en ”meditativ kväll” i TV-soffan med "Vem bor här?" och "Vetenskapens värld". I morgon bygger jag vidare. Dags för träff med John Blund.

/Pyvve


söndag 7 april 2019

Qvilta och tälja

Vilken dag jag hade igår!

Tänk att få börja dagen vid symaskinen, besöka Slöjddetaljer, och sedan avsluta dagen med att tälja vid solnedgången. "Projekt Qviltning" har tagit sin form. Jag använder begreppet qviltning framför lapptäcksteknik för att jag tycker om bokstaven Q. Så vacker, men så sällan använd. Framtagen vid vissa viktiga tillfällen som till Qvinnan och till Qvilten.

I vanliga fall är min idéprocess väldigt kort, för att inte säga blixtsnabb. Min hjärna har ett välfyllt lager med idéer som bara väntar på att få bli förverkligade. Därför var det med förvåning som projekt Qviltning behövde flera dagar innan jag förstod vad som skulle bli den idé som följer med in i planeringsstadiet. Bara tanken på att qvilta en rund duk och en dock-klänning fyller mig med skapar-endorfiner.

Qviltning handlar om matematikens geometriska figurer, kvadrater, rektanglar, romber, trianglar, cirklar och sen att med utgång i dessa kunna fylla på med naturens övriga former. Ur mitt tygförråd hittar jag tre tyger som harmonierar i sina kulörer och de får bli basen till den qviltade duken. Det gröna tyget är grövre än de andra två, men eftersom jag tänker vaddera duken väljer jag att inte använda vlieseline.

En klocka ringer och påminner om att noggrannhet är A och O vid qviltning. Att mäta, rita, använda linjal, kontrollera en extra gång. Ett litet fel fortplantar sig och växer till ett stort fel i kommande varv.

Med nystrukna tyger vid min sida börjar jag skissa på ett rutigt papper. Klipper några remsor i rätt kulörer och leker fram ett mönster som tilltalar mig. Såg häromdagen på Pinterest hur man kan lägga in cirklar så det får bli projektets teknikutmaning. Syr en provruta och jämför proportionerna mot bordet. Minskar min ruta och börjar därefter tillverka rutor av anpassad storlek.


På Slöjddetaljer köpte jag (bland annat 😃) en liten täljkniv, en skedkniv och en sickel. Av sonen har jag lånat en gammal fin bandkniv. När jag passerade talldungen låg där en liten nedfallen gren. Den ropade på att få följa med mig hem! På väg hem var idéstadiet passerat och planeringsstadiet påbörjat. I min hjärna hade jag redan börjat använda den ljuvliga bandkniven. Gammal, väl använd, faller fint i handen. Är inte använd på många år men har ändå en vass egg.

Jag skalar av barken och granskar var kvistarna finns och väljer ut en bit att använda. Den är lite böjd. Den måste få bli en liten slev. Sågar av min valda bit. Borrar först ett litet och sen ett större hål där skedens skålning ska vara. Börjar vidga hålet, först med min nya täljkniv och sedan med min nya skedkniv. Är glad att jag köpte en dubbeleggad. Då kan jag arbeta åt alla håll.

Solen börjar gå ned. Kvällen är ljummen. Jag täljer och formar utsidan av sleven. Jag borde skissa och markera lite linjer på sleven. Men, nej, handflatans känselnerver får känna av rundningen. Ögonmåttet får bli min linjal. Solen går ner. Det blir kyligt.

 /Pyvve