måndag 8 april 2019

Ruta, intill ruta, intill....


Hej! Dagen har gått i rutornas tecken. Monteringen av rutor till min qviltade duk har påbörjats. Rutorna sys genom att lägga två kvadrater (enligt mall så de blir exakt lika stora) räta mot räta (bild 2). Fålla hela varvet runt. Skär eller klipp båda diagonalerna (bild 3). Vips har man fyra exakt likadana rutor.

Jag började med att sy ett innervarv av fyra rutor (bild 7-8). Rundeln är fastsydd med små kaststygn. Nästa varv börjar med att man syr ihop två rutor som sys på ena kanten (bild 11). I varje hörn fogas en rundel in (bild 12). Sy ihop tre rutor i rad och sy fast dem på andra kanten. Sy ytterligare tre rutor i rad och sy fast dem på tredje kanten. Slutligen sys fyra rutor ihop och sys mot fjärde kanten. Nu är första varvet klart (bild 13). Pressa sömsmånerna åt olika håll (bild 14) så det inte blir knölar där sömmarna möts.

Rundeln är tillklippt efter en mall av kartong. Mallen sys tillfälligt in i tygrundeln (bild 6) för att man ska kunna pressa tyget med varmt strykjärn. Rundeln får då en tydlig rund markering som används vid monteringen. När tygrundeln är pressad så pilla ut kartongrundeln.

Rundlarna är riktigt pilliga att montera och kräver stor noggrannhet. Innan jag syr fast dem klipper jag bort (nästan) en kvart av rundeln (måste vara lite sömsmån kvar). Har funderat hela dagen över hur man ska kunna sy fast rundeln med symaskin men inte kommit på någon teknik som fungerar på så små rundlar. Tycker dock att handsömnad är meditativt och har haft en ”meditativ kväll” i TV-soffan med "Vem bor här?" och "Vetenskapens värld". I morgon bygger jag vidare. Dags för träff med John Blund.

/Pyvve


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar