torsdag 5 september 2019

Svepteknik med fanér

Hej!

Äntligen är vi på plats på HDK Valand igen 😀 Terminens första utmaning är att lära oss svepteknik, eller böjteknik som det också kallas. Att arbeta med svep kräver förberedelse genom att fanéren måste läggas i blöt i varmt vatten i ett par timmar eller över natt. Det finns speciella basningslådor för detta där värmen från vattenånga löser upp ligninet och fanéret blir böjbart. Vi använde den enklare metoden att lägga ner fanéren i ett långt kar som värms av två värmeplattor.


Under väntetiden fick vi varsitt "Startkit" med ett färdigböjt och torrt svep att tillverka vår första ask av samt en form att använda till svepet som ligger i blöt.


Steg ett blev att limma ihop skarvarna omlott. Detta för att få ett mer lätthanterligt arbete. Senare ska skarven sys ihop med någon sorts rot, rotting, läderband eller annat.

Dags att limma ihop ett antal brädor för en botten. Innan brädorna limmas samman måste de hyvlas så de ligger an riktigt tätt. Limfogen rengörs, hyvlas och slipas. Min botten ska vara infälld och därför ritar jag tätt innanför svepet.

 
Noggrannhet krävs vid skarven där det ska bli ett jack för att botten ska passa perfekt. Dags att såga ut med bandsåg och slipa till med cirkelslipen. Det var mer pyssel än man kan tro att få till det exakt så botten passade.

De fanér som legat i blöt var nu färdiga för böjning. Det krävs antingen att man är en bläckfisk eller att man hjälps åt för att böja fanéret tätt, lägga mot två träbitar och spänna tvingen samtidigt. 🐛Torktiden för detta är ett par dygn.


Ute öste regnet ner. Lokalen var dammig och varm. Alla arbetade febrilt med största koncentration. Gemensam glädje var gång någon lyckades få sin botten på plats. 💚 Trötta och stolta avslutade vi dagens övningar.


/Pyvve

1 kommentar:

  1. Så roligt att du bloggar om studietiden - du kommer att älska att ha dokumenterat studietiden i framtiden <3 Skoj för oss andra att läsa också! :)

    SvaraRadera