måndag 22 juli 2019

Det där med smock....

Hej!

Töserna har fått den ärofyllda uppgiften att vara brudtärnor på Sonens bröllop. Och jag fick den ärofyllda uppgiften att sy deras klänningar. Efter att barnbarnen provat alla! klänningar de har i sin garderob kom vi fram till att klänningar med smock skulle vara fint. Och min vana trogen säger jag att "Det är inga problem. Det fixar jag."

Efter samtal med Mammis säger hon att "Det där syr man för hand." Oj då. För hand. Tre stycken.

Letar på det outtömliga internet och försöker hitta beskrivningar och filmer. Hittar en film där man helt enkelt spolar upp gummitråden på undertrådsspolen. Det såg lätt och smidigt ut.

Visserligen är det Sommarlov, men senaste terminens slöjdkurser lärde mig att alltid! göra ett prov först. Och pröva, ompröva, pröva igen. Första försöken blev inte så bra och jag är väldigt glad och nöjd att jag inte provsytt i det slutliga tyget.
Efter tips från Vänner i Sygruppen och ännu mer letande bland filmer och andra tips var det någon som tipsade om en speciell pressarfot med ett hål. Mindes en pressarfot med många hål som man använder till att sy dekorationer. Och tänk va lätt det blev! Man syr med vanlig sick-sack över gummitråden som smidigt hålls på plats genom att den träs genom pressarfotens hål. Gummitråden sys in i sick-sack-tunneln och kan sedan lätt justeras.


Som Robban Broberg sjöng: Jag måste hej, jag måste hej, jag måste hejda mig...... Även om jag äntligen lyckats överlista tekniken och fått till en hyfsad smock beslutar jag att sy en provklänning i ett lika tunt tyg som det slutliga. En strandklänning från en Medelhavsboutique fick bli mitt material och jag började sy smock. Ett varv i taget. Ett varv och sen vända och ett varv tillbaka. Flera varv efter varandra som en spiral. Det finns många olika sätt att sy där precis vid slutet av varje varv. Till slut var jag nöjd och sydde på kjoldel och tunna axelband.


Efter denna provklänning har jag sytt så många varv och passerat lika många varvslut att jag kände mig tillräckligt säker på att kunna sy i det fina, slutliga tyget. Tripp, trapp, trull. En till varje tjej.Därefter syddes kjolarna på. Både livdelar och kjolar är fodrade med mjuk tyll.Dekorbanden är beställda och sedan ska klänningarna provas och läggas upp till lagom längd.

/Pyvve

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar