tisdag 9 juni 2020

Namnskylt i björk

Hej!

Jag älskar att arbeta i trä! Känner att det är ett material jag vill utvecklas vidare inom. På HDK fick jag chansen att testa karv-tekniker i olika material. Lovade mig själv att aldrig mer karva i den tjuriga, grovfibriga furun 😏. Ändå började jag med att testa mig fram i en furubit.

Efter en arbetsam kväll kom jag plötsligt ihåg att det finns ett smidigare träslag - björk 👍. Att skära i björk är som att skära i lera. Vilken skillnad!

Att dessutom kunna besöka mågen 💚och få med en rejäl planka björk anno 2019.  Äntligen kunde jag påbörja "Projekt Namnskylt".

Trä är ju inte lika förlåtande som tyg och garn så här krävdes skiss och arbetsbeskrivning. Inte min starka sida 😇. Nu fick jag tillfälle att utmana mig själv att följa arbetsbeskrivningen från A till Ö.


Tillgången till verktyg fick avgöra storlek och avstånd 📐mellan bokstäverna. Ett långt namn kräver en lång skylt. Så den ovala formen kändes självklar.


Minst hundra tusen gånger kontrollerade jag stavningen 👓. När jag kommit så här långt kändes det riktigt bra. Sambon bedyrade att det var rätt stavat. Ingen bokstav som ramlat under hyvelbänken😄.


Efter lite surfande 👀 hittade jag blom-motiv som jag kände passade till skylten. Nu började steg 2. Att skära blommor. Yes!


Hugg för hugg arbetade jag mig ner till 10 mm runt blommorna. Som alltid, för en amatör, får man vissa insikter👍. I detta stadium insåg jag varför blommor på trä "alltid" är konvexa. Extra pill och svårt att komma åt var det med mina konkava kronblad.


När jag började forma runt blommornas mitt framträdde djupet som i ett trollslag. Jag började få grepp om hur träet fungerar. Och inte fungerar.

Här inträdde det mest kritiska och ångestladdade ögonblicket😱. Plankan var för tjock och lösningen på det problemet stavas Planhyvel. Eftersom skylten är ganska bred krävs det en kraftfull planhyvel. Känslan när mitt fina arbete åkte in i den högljudda maskinen var ångestfyllt😨. Men den gjorde sitt jobb. Puh! Tack H för hjälpen 💚!


Här syns skillnaden mellan E, som endast är skuren, och L, som är slipad. Bokstäverna och blommorna är 10 mm höga, bladen är 5 mm höga och stråna är skurna.


Jag valde att överlämna skylten obehandlad och rektangulär. Då kan mottagarna välja om de önskar såga till skylten oval, om de vill färgsätta 🎨den samt om de vill placera den inomhus eller utomhus.

/Pyvve
1 kommentar:

 1. Hej!
  Vilka fina saker du gör!
  Kul att få följa.
  Kram
  Ann-Marie

  SvaraRadera