onsdag 17 april 2019

Komplettering nitning färdig

I går tog jag ”tjuren vid hornen” och påbörjade nitningskompletteringen. Hade ju inte känts så angeläget men några av kursarna skulle var i metallsalen och vi sporrade varandra.

”Någon” hade förberett och tagit fram verktyg och nitar. Toppen! Vi sågade till våra plattjärn och började borra. Var noga med att välja borr för metall och inte trä. Kände på toppen av borren för att vara riktigt säkra på vår sak.

De flesta skulle komplettera med en kullrig och en försänkt nit så vi arbetade på, jämförde, kände på varandras nitar, gav uppmuntrande kommentarer.

Att borra hål i järn kan vara både slitsamt och påfrestande, speciellt om borret är slött. Starkaste kursaren tog i så borret gick av. Så maktlösa vi kände oss. Fanns det fler borr av rätt storlek?

Med nytt mod och tre! nya vassa borrar gav vi oss i kast med det hela. Hittade lådan med nitstampar. Vred och vände och hittade storleken för niten. Det fanns några 3:or som vi behövde. Mätte noga med skjutmåttet och knipsade av nitarna lagom långa (det finns en regel för detta, så den följde vi). Ett idogt hamrande hördes i salen och koncentrationen var hög. Trots noggranna mätningar böjde sig några nitar och resultatet blev inte som förväntat. Borra nytt hål. Knipsa ny nit (kortare än den förra). Hamra. Känna. Jämföra.

Framåt eftermiddagen kändes det bättre. Nitningarna blev snyggare. Ingen vet vad vi gjorde annorlunda. Det bara blev ett bättre resultat. Kan det vara den berömda ”erfarenheten” som börjar spira? Den kullriga niten blev ju riktigt snygg. Jag hoppas få den godkänd.

För att få en jämn och snygg försänkning till den försänkta nitningen används en brotsch. Sakta och bara några varv i taget så inte försänkningen blir för djup. Måttade och kände. Borrade lite till. Måttade och kände. Nöjd. När brotschen gått laget runt var den utsliten och slö.

Idag hade vi hoppats på en ny och vass brotsch. Men det fanns ingen, så vi använde istället ett större borr. Fördjupningarna fick olika form. Den brotschade var cirkulär medan den borrade var vågig. Vi hittade snygga försänkta nitar i mässing och äntligen! blev nitningen så där slät och fin som jag hoppats på. Fem försök och två blev godkända.

PS. Första bilden är en kullrig nit och en pop-nit från tidigare tillfälle som ingick i första delkursen.

/Pyvve

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar